Overgewicht is vaak een taboeonderwerp en er bestaan veel vooroordelen en misvattingen. Bijvoorbeeld de misvatting dat je met een streng dieet langdurig kunt afvallen. Met het Bal & Spriet spel willen we mensen met overgewicht de mogelijkheid geven om hun kant van het verhaal te vertellen. We verzamelen verhalen over dagelijkse gebeurtenissen van mensen met overgewicht. Die vertellen we vervolgens in anonieme vorm aan anderen om hen aan te moedigen ook hun verhaal te vertellen. Al die verhalen bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat mensen hun vooroordelen en misvattingen bijstellen.

We hebben het Bal & Spriet ontwikkeld om onderzoek te doen naar het interactief gebruiken van verhalen. De deelnemers spelen de rol van Bal of Spriet en komen in die rol moeilijke keuzes, vooroordelen, en praktische problemen tegen. De gebeurtenissen in het spel komen uit waargebeurde verhalen. Op die manier zijn de gebeurtenissen herkenbaar voor iedereen. In het onderzoek willen we graag weten: 1) of het spel begrijpelijk en gemakkelijk te spelen is, 2) hoe mensen het spel ervaren, en 3) of deelnemers zich bewuster worden van vooroordelen over gewicht en er misschien anders over gaan denken.

Als blijkt dat het spel van Bal en Spriet praten over overgewicht makkelijker maakt en mensen bewuster worden van hun vooroordelen gaan we verder met verhalen gebruiken om gezondheidsvaardigheden te verbeteren. Door gezondheidsinformatie in een verhaal te stoppen kan het herkenbaarder en begrijpelijker worden.

Het Bal & Spriet spel is tot stand gekomen in samenwerking met Pharos, Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, DOCK, en GameLab TU Delft. Grafische vormgeving: Yanni Mei