In de loop van de jaren heb ik betrokken geweest bij de volgende projecten binnen de afdeling en faculteit.

Conferenties

Design History Society Conference ‘Design and Evolution’, Delft september 2006. Samen met Prof. JW Drukker en Dr. Timo de Rijk heb ik het congres georganiseerd. Voor het eerst werd deze jaarlijkse conference buiten Engeland gehouden. Ik was verantwoordelijk voor de inschrijvingen, conference boek, cd van de proceedings, boekingen van de sprekers, de planning van het programma. Keynote speakers waren Joel Mokyr, Henry Petroski en Philip Steadman.

First Design & Emotion Conference, Delft, 3-5 novomber 1999. Voor het eerst meegewerkt in een organisatie voor een conferentie. Ik was verantwoordelijk voor de administratie van de deelnemers, de boekingen voor de gastdocenten en ik bewaakte het budget. Op de dagen zelf was ik vooral druk met het nalopen van apparatuur, zalen en transport. Design & Emotion Society is uitgegroeid tot een groot platform. De missie van de Design & Emotion Society roept vragen op en faciliteert de dialoog tussen de praktijk, onderzoekers en de industrie, om de het oog springende thema’s van de emotionele ervaringen te integreren in het ontwerp.

Tentoonstellingen

Inspiring 2015InspiringIDE(A) 2015 – In november was weer de jaarlijkse onderwijs tentoonstelling. Zoals de jaren hiervoor heb ik de tentoonstelling gelay-out en opgebouwd.

 

 

expo rob luxenOp maandag 1 december 2014 heeft Rob Luxen afscheid genomen van IO. Rob’s carrière omspant 40 jaar bij de TU Delft. Hij begon aan de faculteit Elektrotechniek, en kwam later bij onze faculteit om interactieve prototypes te helpen bouwen. Rob heeft altijd op de achtergrond een enorme bijdrage geleverd op het gebied van ontwerponderzoek. Op verzoek van Aadjan van der Helm heb ik een aantal prototypes van studenten en promovendi, waaraan Rob een bijdrage heeft geleverd, in ‘de liftkast’ tentoongesteld.

tent jan buijsTer gelegenheid van afscheid van Jan Buijs op vrijdag 24 oktober 2014 was ik gevraagd om de tentoonstelling ‘Exhibitio Amicorum’ te lay-outen. De producten die moesten worden tentoongesteld kwamen van de ‘Amicorum’’ van Jan Buijs. Hij had ze de vraag voorgelegd ‘wat is jouw persoonlijke grootste innovatie?’. Samen met Ellen Vroemen heb ik de tentoonstelling opgebouwd. In het bijbehorende boekje heb ik het gedeelte “Exhibitio Amicorum” verzorgd.

 

vink webOp woensdag 4 juni 2014 heeft Peter Vink zijn intreerede uitgesproken. Voorafgaande aan de rede was er een symposium en een tentoonstelling van gerelateerde onderzoeksprojecten binnen de Faculteit. Deze was samengesteld uit proefopstellingen en een posterpresentatie van onderzoeks- en promotieprojecten.

 

 

Inspiring IDE(A) 2014 webIn mei 2014 was de jaarlijkse tentoonstelling Inspiring IDE(A) gehouden. Samen met Ellen Vroemen heb ik de tentoonstelling samengesteld en uitgevoerd. De vakken die getoond zijn, waren geselecteerd door de Onderwijs Directie.

 

 

 

TU Delft Minors presentatiesOp 30 januari 2014 vond in de hal van Industrieel Ontwerpen een Minor tentoonstelling plaats. Dit toonde een overzicht van de eindresultaten van de IO-minors Advanced Prototyping, Automotive Design, Interactive Environments, Sports Innovation, Sustainable Design Engineering en Robotica. Ik heb de indeling van de hal gecoördineerd en de prestentatie van de Minor Automotive Design verzorgd.

designforfuture sept 2013

Vrijdag 13 september 2013 stond de faculteit in het teken van ‘Design for our Future’. Op deze dag waren er drie activiteiten op de faculteit. Eén daarvan was de ‘Open Huis-tentoonstelling’ met ruim 80 (voornamelijk onderzoeks)projecten. Deze projecten waren verspreid door het gehele gebouw te bezichtigen. Ik was verantwoordelijke voor de uitvoering van de tentoonstelling in de centrale hal. De andere twee activiteiten waren het  Symposium ‘Design for our Future’ en de intreerede van de decaan Ena Voûte.

DCItent2013

Studenten van het vak IO3020 Design and Cultural Impact hebben, zoals al vele jaren gebruikelijk is, deelgenomen aan de jaarlijkse prijsvraag van de HEMA. Het thema van dit jaar was “een goed vormgegeven product te ontwerpen, waarmee je het leuker en gemakkelijker maakt om dagelijkse bezigheden beter te organiseren”. In augustus/september 2013 heb ik een tentoonstelling samengesteld van de 30 modellen, deze had de HEMA geselecteerd en stonden van juni tot augustus tentoon in de bibliotheek in Amsterdam.

site Positive Design Day

Op vrijdag 24 mei 2013 sprak prof.dr. Pieter Desmet zijn intreerede uit. Op deze dag waren er diverse activiteiten georganiseerd. Eén daarvan was ‘Happy Trolley’ design competition. Het doel van de wedstrijd was om een innovatief ontwerpvoorstel te doen hoe een KLM-vliegtuig maaltijd trolley door een nieuw/herontwerp een ​​tweede leven op de grond kan krijgen. De deelnemers kregen allemaal een trolley om het voorstel uit te werken. Samen met Pieter heb ik deze wedstrijd georganiseerd. Meer over de tentoonstelling is hier te zien.

site iIDE(A) 2013Inspiring IDE(A) Van 16 mei t/m 30 mei 2013 was er in de hal de onderwijstentoonstelling ‘Inspiring IDE(A)’ te zien met een selectie van vakken uit de Bachelor- en Masteropleiding. Docenten leveren zelf materiaal van de eindresultaten van hun vak aan (modellen, tekeningen, verslagen ed). De faculteit wil met deze tentoonstelling intern een overzicht laten zien van de opleiding en de vakken. Het is bedoelt voor IO-studenten en medewerkers. Ellen Vroemen en ik waren verantwoordelijke voor de indeling/uitstraling.

appliedlab dec 2012webOp donderdag 18 december 2012 is het Applied Lab officieel geopend. Ik was verantwoordelijk voor de uitvoering van de tentoonstelling. Deze was samengesteld van opstellingen, prototypes en posters van de onderzoeksprojecten die aansluiten bij het Applied Lab.

 

 

Inspiring IDE(A), Delft, Faculteit IO, 7-24 mei 2012. Dit is een jaarlijkse onderwijstentoonstelling waar een selectie van vakken uit de Bachelor- en Masteropleiding te zien is. Voor het vak IO3020 Design & Cultural Impact heb ik de inrichting verzorgd. Deze bestond uit modellen, verslagen en posters die door de studenten waren gemaakt.

 

 

Made in Holland, Kunsthal Rotterdam, december 2009 – maart 2010. Prof. Jan Jacobs, Timo de Rijk en ik waren gevraagd door de faculteit om een overzichtstentoonstelling samen te stellen van het afstudeerwerk van 40 jaar dat de faculteit bestaat. In samenwerking met de Kunsthal en het Nationaal Archief is de tentoonstelling tot stand gekomen. Ik heb de contactgegevens van de geselecteerde afgestudeerden achterhaald, de informatieposters, bij de projecten, gelay-out en ondersteuning gegeven bij de opbouw.

Design United, Eindhoven, oktober 2007. Dit is een jaarlijks evenement waarin de afdelingen Industrieel Ontwerpen van de 3 TU’s een tentoonstelling maken van onderwijs en promotie projecten. Dit jaar waren Timo de Rijk en ik verantwoordelijke voor de invulling vanuit onze faculteit.

 

 

Paradise by the Dashboard Light, Eindhoven, oktober 2007. Deze tentoonstelling was opgenomen in de Dutch Design Week. Het bestede aandacht aan het ontwerp en het gebruik van het auto-interieur. Een tentoonstelling, een congres en lezingen gingen in op de geschiedenis, de tegenwoordige toestand en de toekomst van de gebruikersruimte van de automobiel.

 

‘’twintig jaar BIO-IO’, BIO kinderrevalidatie Centrum Arnhem maart/april 2003, Techniek Museum TUDelft, juni/september 2003. Samen met Eva Haagsman heb ik deze tentoonstelling gemaakt. We waren verantwoordelijk voor de lay out van de tentoonstelling, posters, uitnodigingen en het bijbehorende boek. Hierin staan alle ontwerpen die door afstudeerders gemaakt in opdracht van BIO.

The Magic of Every Things, Product Magic 2002, Faculteit IO, september – december 2002. Dit was een overzichtstentoonstelling van afstudeerprojecten. De organisatie bestond uit Annemiek van Boeijen, Alex Visser en ik, Fabrique was verantwoordelijk voor de layout van de tentoonstelling. Ik was samen met Rianne Valkenburg verantwoordelijk voor de inrichting van de ontwerp boulevard. Deze bestond uit vitrines die door ontwerpbureaus waren ingericht. Ik heb contact gelegd met de geselecteerde afstudeerbedrijven om modellen te leveren voor de tentoonstelling en de totale PR-map samengeteld voor de media.

Andere evenementen en activiteiten

geschiedenissiteNa jaren lang in archieven hebben gezocht naar de geschiedenis van de Faculteit heb ik in samenwerking met Timo de Rijk de site gemaakt.Tijdens een alumniborrel op donderdag 4 juni is, na een introductie van prof. Timo de Rijk, de website DelftDesignHistory.nl gelanceerd. Deze site beschrijft voor het eerst de integrale geschiedenis van onze faculteit, in tekst en beeld.

 

heropening HBITevens was er de heropening van het Henri Baudet Instituut (HBI). In 2012 moest het Instituut intern verhuizen. De nieuwe ruimte moest worden aangepast en worden ingericht zodat studenten en medewerkers de producten en boeken weer kunnen bekijken.Het HBI een centrum voor design historisch onderzoek en consultancy. Het instituut is opgericht in 2003 en vernoemd naar prof. dr. Henri (‘Han’) Baudet (van 1965-1987 verbonden aan de faculteit), een pionier in de ontwerpgeschiedenis. Producten van meer dan vijftig jaar oud zijn hier verzameld. Enkele producten zijn te zien in de vitrines aangrenzend aan ‘de Kuil’ en naast de toegangsdeur van het HBI.

familiedag 2014Op zaterdag 7 juni 2014 is de Familiedag georganiseerd. Het is een traditie dat tijdens een lustrumjaar deze dag wordt georganiseerd. De opzet van deze dag is dat de medewerkers aan hun familie en vrienden hun werkplek kunnen laten zien. Er vonden diverse activiteiten plaats t.w. colleges, workshops en enkele proefopstellingen van onderzoeksprojecten. De organisatie bestond uit Ellen Vroemen (M&C) en uit iedere afdeling één medewerker. Namens de afdeling ID zat ik in de organisatie.

 

Afscheidssymposium Prof. Jan Jacobs, 3 februari 2012. Samen met Timo de Rijk heb ik een middagsymposium georganiseerd. De sprekers waren Eva Dijkhuis, Tom Bosschaert, Jeroen Raijmakers  (afgestudeerden bij Jacobs) en Elif Ozcan Vieira (promovendus bij Jacobs). Als surprise voor Prof. Jacobs gaf prof. H. Lindinger een gastcollege (Lindinger-design) waarna Jacobs zelf zijn laatste openbare college “een vreemde eend in de bijt” gaf.

 

site glimpseThe 2nd International Engineering and Product Design Education Conference, 2-3 september 2004. Samen met Eva Haagman en Corrie van der Lelie hebben wij de lay out gedaan voor de tentoonstelling, posters en aankondigingen. Het boekje ‘A glimpse of IDE Delft’ heb ik zelfstandig gelay-out.

 

Opening Henri Baudet Instituut, februari 2003. Prof. JW Drukker, Timo de Rijk en ik hebben gezorgd voor de tot standkoming van dit Instituut (zie verdere uitleg op de HBI-site). Na lezingen van Prof. Drukker en Dr. De Rijk werd het HBI officiële geopend door Mevrouw Baudet. De bijbehorende tentoonstelling was verzorgd door Ger Bruens.

 

Opening Faculteit Industrieel Ontwerpen, april 2002. Na zeker 10 jaar vergaderen en verbouwingen zijn alle medewerkers neergestreken in één gebouw, Landbergstraat 15. Om dit te vieren was er een bijeenkomst georganiseerd. Na een toespraak van de plaatsvervangend decaan prof. Jacobs kreeg de grote collegezaal de naam “Joost van der Grinten zaal’. Koos Eissen heeft het profiel van prof. V.d. Grinten op de collegemuur geschilderd. Prof. v.d. Grinten was zelf aanwezig om ‘de naam’ te onthullen.

 

Voor de onderwijs- en onderzoeksvisitatie in januari 2001 heb ik samen met Corrie van der Lelie voor de design en layout van het rapport verzorgd.