Informatie voor de behandelaar over de Changamoto evaluatie studie
Deze informatie is bedoeld voor behandelaren werkzaam bij Brijder Jeugd met cliënten bij wie CGT of Leefstijltraining voor cannabisverslaving is geïndiceerd. De TU Delft, Brijder Verslavingszorg en IJsfontein Interactieve Media hebben het afgelopen jaar samengewerkt aan de ontwikkeling van een ‘serious game’ ter bevordering van therapietrouw aan behandeling voor cannabisverslaving. Bij Brijder Jeugd evalueren we nu het resultaat: de Changamoto app.
Changamoto is een app die uit twee onderdelen bestaat: een mobiel dagboekje voor zelfregistratie van triggers voor cannabisgebruik en een game die de speler daarnaast aanzet om zijn dagboekje in te vullen.
Het doel van dit onderzoek is na te gaan of de game er daadwerkelijk voor zorgt dat cliënten hun dagboekje vaker invullen. Daarom vergelijken we zelfregistratie van triggers voor cannabisgebruik met game en zelfregistratie zonder de game. Een groep cliënten krijgt het normale behandelprogramma van Brijder met de Changamoto app bestaande uit dagboek en game. Een andere groep cliënten krijgt het normale behandelprogramma met alleen het dagboekje uit de app. Na afloop van het experiment, krijgt iedereen nog twee maanden de hele Changamoto app. Hieronder vind u gedetailleerde informatie over het onderzoek.
Leest u liever de antwoorden op veelvoorkomende vragen? http://studiolab.ide.tudelft.nl/studiolab/vanderkooij/changamoto-faq
Wat levert deelname mij op?
Deelname aan de validatiestudie biedt toegang tot een extra hulpmiddel in de behandeling van cannabisverslaving. Daarnaast is in de GGZ momenteel veel belangstelling voor de inzet van digitale applicaties. Dit onderzoek biedt Brijder een zorgvuldige en grootschalige evaluatie van de waarde van een dagboek app en game in de behandeling van cannabisverslaving.
Voor elke tiende deelnemer aan het onderzoek loven we aan de betreffende behandelaar een VVV bon van 20 euro uit.
Wie kan meedoen?
Cliënten die aan de volgende inclusie criteria voldoen kunnen aan de studie deelnemen:
• Diagnose van cannabisverslaving of misbruik van cannabis gebaseerd op ROM
• CGT of leefstijltraining geïndiceerd
• In het bezit van een smartphone met Android besturingssysteem 2.3.1 of hoger (Acer, Asus, HTC, Samsung, Huawei, LG, Motorola, Sony) of iPhone
Jongeren met problematiek in game- of gokgedrag kunnen niet aan het onderzoek deelnemen. Omdat u als behandelaar het beste zicht heeft op de aanwezigheid van dergelijke problematiek laten we de beslissing welke jongeren om deze reden niet kunnen deelnemen aan u.
Instructies voor de start van het onderzoek
1. Informeren over het onderzoek
Indien een cliënt in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek, willen we u vragen het onderzoek aan de cliënt voor te leggen in het eerste face-to-face contact. Dit doet u met behulp van de proefpersoon informatiebrief.
2. Ondertekenen van het toestemmingsformulier
De cliënt heeft vervolgens tot het tweede face-to-face contact de tijd om zijn deelname aan het onderzoek kenbaar te maken middels het tekenen van het toestemmingsformulier. Indien de cliënt jonger is dan 18 jaar, moeten ook een ouder of voogd tekenen. De ondertekende formulieren kunt u achterlaten bij het secretariaat van de Brijder vestiging waar u werkzaam bent. De onderzoeker zal de achterzijde van het toestemmingsformulier daarna ondertekenen.
3. Downloaden en openen van de Changamoto app
Changamoto kan gedownload worden uit de appstore. Laat de cliënt zoeken op Changamoto en de gratis app installeren. Indien Changamoto niet gevonden wordt, kunt u ook zoeken op de combinatie Changamoto IJsfontein. Lukt het dan nog niet, dan kan het zijn dat Changamoto niet compatibel is met de telefoon van de client. Voor het installeren en openen van de app is toegang tot het internet een vereiste.
Wanneer de Changamoto app geopend wordt, kan deze gestart worden door op het beginscherm van de app de proefpersooncode van het toestemmings formulier in te vullen. Deze code bestaat uit 2 letters en 3 – 4 cijfers. Bijvoorbeeld: ZA7012. De code is niet hoofdletter-gevoelig.
Het is belangrijk deze code juist in te vullen zonder spaties, aan de hand van deze code herkennen wij de geanonimiseerde data van de proefpersoon.
Nadat de app gestart is ontvangt u een e-mail van de onderzoekers. Dit kan een paar dagen duren.
Instructies voor het gebruik van Changamoto in de behandeling
Kan ik Changamoto zelf op mijn telefoon gebruiken?
Ja u kunt Changamoto downloaden en openen met de speciale behandelaarcode: TU111. Dan krijgt u de volledige app (dagboek + game) op de zelfde manier te zien als uw clienten.
Hoe gebruikt mijn client het dagboek in de Changamoto app?
In de dagboek app, kan de client een keer per dag de gebeurtenis-gedachten-gevoel-gedrag factoren registreren voor de laatste keer dat hij trek had in cannabis. Indien later op de dag een situatie voorkomt die de client relevanter acht, dan kan hij zijn registratie nog een keer invullen, waarbij de vorige registratie van die dag overschreven wordt.
Hoe kan ik de zelfregistratie van mijn cliënt bekijken?
De zelfregistratie van de cliënt kan alleen op de telefoon van de cliënt bekeken worden, waarmee de privacy van de cliënt optimaal gewaarborgd is. Het is dus erg belangrijk naar het gebruik van het dagboek in de Changamoto app te vragen!
Onderaan het scherm kan langs de registraties van verschillende data gescrold worden.
Wat betekenen de categorieën in het dagboekje?
Om de cliënt zoveel mogelijk tot antwoorden te prikkelen, is er voor gekozen gebruik te maken van meerkeuze opties. Deze opties hebben een willekeurig gekozen startwaarde. Vraag de cliënt daarom waarom hij voor een bepaalde optie gekozen heeft. De meerkeuze opties voor disfunctionele gedachten kunnen als volgt geïnterpreteerd worden:
· ‘Ik heb het verdiend’: toestemming
· ‘Eentje kan geen kwaad’: vergoelijking
· ‘Onder invloed gaat het beter’: verwachting
· ‘Ik moet gebruiken’: behoefte zien als moeten
· ‘Het maakt niet meer uit’: machteloosheid
Wat doe ik als een cliënt liever het werkboek of de online cannabismodule gebruikt?
Voor het onderzoek is het vooral belangrijk dat cliënt en behandelaar de Changamoto app uitproberen. Blijkt na een paar sessies dat de cliënt zijn triggers voor cannabisgebruik liever in het papieren werkboek of de online cannabismodule registreert, dan is dat geen probleem.
Wat doe ik als er technische problemen met het prototype zijn?
Na de oplevering van een app kunnen technische problemen naar voren komen die niet ontdekt zijn in de testfase. Deze problemen kunnen doorgegeven worden aan de onderzoeker en kunnen indien nodig opgelost worden in upgrades van de app.
Wat wordt er verder van mij verwacht?
Om te controleren of de game de inhoud van het dagboek niet beïnvloed, bijvoorbeeld doordat de cliënten willekeurige informatie invullen om punten te verdienen in het spel, zullen wij om de week een telefonisch interview met u afnemen, waarin u voor elke cliënt drie korte vragen beantwoord. Afhankelijk van uw case load, zal dit interview 5 tot 20 minuten duren.
Wat moet ik doen als de studie ten einde loopt?
Wanneer de validatiestudie na twee maanden ten einde loopt, wordt u hiervan per mail op de hoogte gesteld. In deze mail vindt u ook een afsluitende vragenlijst naar het middelengebruik van de patiënt en enkele vragen over de zijn ervaringen met het spel. Het invullen van deze vragenlijst kost maximaal 15 minuten en we willen u vragen deze vragenlijst in de behandeling af te nemen. De ingevulde vragenlijsten kunt u achterlaten bij het secretariaat.
Ten slotte zult u uitgenodigd worden voor deelname aan een afsluitend interview waarin we dieper inzicht beogen te krijgen in het functioneren van de Changamoto app in behandeling. Deelname aan dit interview is vrijwillig, en zal ongeveer 30 – 60 minuten in beslag nemen.
Wat gebeurt er met de app als de studie ten einde loopt?
Deelname aan de studie duurt 2 maanden. Hierna worden bij de cliënt geen gegevens meer verzameld. De cliënt kan gebruik blijven maken van de Changamoto app maar het gebruik zal niet meer technisch ondersteund worden. Wanneer de Changamoto app het niet meer doet en de cliënt wil doorgaan met zelfregistratie op zijn smartphone zal hij hiervoor dan een ander systeem moeten gebruiken. Bijvoorbeeld ‘Notities’, een standaard programma. Indien de resultaten van de evaluatiestudie positief zijn, kan Brijder ervoor kiezen de Changamoto app in haar behandelprogramma op te nemen.
Met wie kan ik contact opnemen bij vragen?
Voor vragen kunt u altijd mailen of bellen met de onderzoeker:
Katinka van der Kooij, PhD
Hoofdonderzoeker Industrieel Ontwerpen
Technische Universiteit Delft
bereikbaar: ma, wo, do, vr
email: k.vanderkooij@tudelft.nl
telefoon: 06-43097023